Luftig tårtbotten, kallas 3 lika botten, även glutenfritt

Tårtbotten 3 lika
 
Antal ägg beroende på hur stor tårtform man använder:
 
15-18 cm: 4 ägg, strösocker, vetemjöl eller glutenfritt mjölmix och potatismjöl, 2 tsk bakpuler
20 cm: 6 ägg, strösocker, vetemjöl eller glutenfritt mjölmix och potatismjöl, 2,5 tsk bakpulver
24 cm: 8 ägg, strösocker, vetemjöl eller glutenfritt mjölmix och potatismjöl, 3 tsk bakpulver
26 cm: 10 ägg, strösocker, vetemjöl eller glutenfritt mjölmix och potatismjöl, 3,5 tsk bakpulver
30 cm 14 ägg, strösocker, vetemjöl eller glutenfritt mjölmix och potatismjöl 4,5 tsk bakpulver
 
Det här blir höga tårtbottnar, vill man inte ha så höga bottnar halvera äggmängden.
 
Gör så här:
 
Ta fram 3 lika höga glas
Glas 1: Knäck de rumsvarma äggen i glaset
Glas 2: Fyll med socker lika mycket som det är ägg i det första glaset
Glas 3: Lika mycket mjöl som det är ägg och socker i de andra glasen, jag tog ca: 1/3 potatismjöl och 2/3 vetemjöl, vill man ha glutenfritt byt ut mjölet, samma mängd till glutenfritt mjöl, (Jag använde lailas gula glutenmix)) 
Tillsätt bakpulvret i glaset med mjöl. 
 
 
 
Vill man ha en chokladbotten ta 1/3 vetemjöl/glutenfritt mjöl, 1/3 kakao 0ch 1/3 potatismjöl
 
Vispa ägg och socker pösigt 4-5 minuter, blanda försiktigt ner mjölblandningen med luftiga tag med slickepott. 
Smöra en form och häll i smeten. Är formen låg kan man behöva sätta remsor av bakplåtspapper på formens insida och på så sätt göra formens kanter högre. Bakplåtspapperet fäster lätt om man smörjer insidans kanter först.
 
Ugnsvärme 175° grädda i ugnens nedre del ca: 
 
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg
Var noga att inte öppna ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan kakan sjunka ihop. Kolla med provsticka att kakan är klar, provstickan ska vara torr då är kakan klar. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Tidigare inlägg Nyare inlägg