Kardemummabullar

 
 
Ingredienser:  100-120 st                          Ugnsvärme: 190 grader varmlugft ca:10-11 minuter
90 g jäst
7,5 dl liter mjölk
1,5-1,6 kg vetemjöl 
15 g malen kardemumma
270 g socker (3 dl)
9 g salt (1,5 tsk)
3 ägg
330 g smör, rumstempererat
2 ägg till pensling
pärlsocker
 
Fyllning:
 
400 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker/strösocker
2 msk vaniljsocker
3 msk krossade kardemummakärnor
 
Pensling:
 
1,5 dl vatten (1,5 dl)
1 dl socker
 
Gör så här:
  1. Smula jästen i bunken i assistenten. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
  2. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget.
  3. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk.
  4. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
  5. Blanda socker, vaniljsocker och de krossade kardemummakärnorna. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
  6. Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut fyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar. 
  7. Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. 
  8. Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg. 
  9. Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.

RSS 2.0
Tidigare inlägg Nyare inlägg