Chokladbollstårta

Den här tårtan äter vi i kväll på Valborgsmässoafton. Receptet är samma som Lisa, sockerrus, gjorde i första programmet Tårtslaget. Tårtan består av en vit-, ljus och mörk chokladbollssmet så den är väldigt mäktig. Tårtan är spacklad med chokladganache och dekorartioner(björkar) är gjord i sugarpaste och elden är färgad kokt sockerlag som fått stelnat på ett bakplåtspapper och sedan bryts i bitar och sticks ner i tårtan.
 
 
 
 
 
 
Vit chokladbollssmet
 
200 g vit choklad (jag använde Odense vita chokladknappar)
150 g smör
1-2 msk socker
1 tsk vaniljpulver
2 dl havregryn
1,5 dl kokos
3 msk mjölk
1 dl vaniljkräm
citronsaft från ½ pressad citron
 
Gör så här:
 
Smält smör och choklad tillsammans
Rör ner socker, vaniljpulver, havregryn, kokos och mjölk tillsammans med den smälta chokladen
Blanda till sist ner vaniljkrämen och rör om tills den blandat sig med chokadsmeten
 
Ljus chokladbollssmet
 
125 g smält smör
150 g ljus choklad(jag använde Odense chokladknappar)
2 msk socker
1 tsk vaniljpulver
2,5 dl havregryn
0,5 dl kokos
3 msk mjölk
1 dl vaniljkräm
 
Gör så här:
 
Smält choklad och smör tillsammans
Rör ner socker, vaniljpulver, havregryn, kokos och mjölk tillsammans med den smälta chokladen och blanda ordentligt. 
Blanda till sist ner vaniljkrämen och rör om tills den blandat sig med chokadsmeten

 

Mörk chokladbollssmet

 
 
125 g smält smör
1 dl kakao
1,25 dl socker
1,25 tsk vaniljpulver
3,75 dl havregryn
4 msk kallt starkt kaffe
1,25 dl vaniljkräm
 
Gör så här:
 
 
Blanda ihop smält smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffet till en smidig smet
Blanda till sist ner vaniljkrämen och rör om tills den blandat sig med chokadsmeten.
 

Chokladganache

200g mörka chokladknappar

2,4 dl grädde

En klick smör

 

Gör så här:

Koka upp grädden och häll den över chokladen i en bunke

Låt stå någon minut och rör sedan massan tills allt är blandat

Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den är en lagom krämig massa och spackla därefter tårtan

 

Sockerelden:

1,25 dl socker                                                                                                                                          

½ dl glykossirap                                                                                                                                    

¼ dl vatten

Pastafärg, röd, orange och gul

Koka upp socker, gykos och vatten i en kastrull till 140º, Ta tandpetare, en till varje färg. Ta lite färg på tandpetaren och doppa i den heta sockerlösningen. Rör försiktigt så man inte blandar ut färgerna helt, man ska se lite gult, organge och rött. Häll sedan sockermassan på ett baklåtspapper, vänta tills det svalnat och bryt sedan bitar som man stoppar ner i tårtan.

 

Montera tårtan

Det här receptet passar bra till en rund tårtform, 15 cm i diameter. Klä formen med plastfolie. Börja med den fyllningen som man vill ha i toppen av tårtan, jag började med den vita, den är lite lös men stabiliserar sig efter en stund i kylen, lägg sedan på den ljusa chokladblandningen och till sist den mörka chokladblandningen. Platta till tårtan så den är i våg. Ställ i kylen 4-5 timmar, vänd sedan upp den på en tårtbricka och spackla sedan tårtan med ganachen.

 
 
 

RSS 2.0
Tidigare inlägg Nyare inlägg