Mammas segkakor
Min mamma var den som alltid tog med sig segkakor när vi firade jul. Dom var så himla goda. Mamma gick bort i fjol så förra året blev det inga segkakor till jul. Vet att hon hade ett recept någonstans men har inte orkat leta då hon hade lådvis med lösblad på recept, Döm om min lycka då jag har en gammal receptbok jag skrivit upp favoritrecept i sedan 35 år tillbaka och hittade receptet där.
Ingredienser:
1 l mjölk
50g smält smör
2 pkt jäst
1 msk salt
2 msk stött anis
2 msk stött fänkål
½ flaska (325g) ljus brödsirap
1,25 l (750g)vetemjöl
1,25 (700-750g)rågsikt
Gör så här:
Smält smöret och blanda ner mjölken, värm till 37º. Lös upp jästen i degvätskan.
Häll i sirap, brödkryddor, salt och det mesta av mjölet i degvätskan och kör i bakmaskin i 5-10 min, kolla att degen börjar släppa kanten på degskålen.
Låt degen jäsa 30 min. Baka ut till runda kakor ca: 2 mm tjock, använd vanlig kavel och därefter kruskavel, lägg 2 st brödkakor på varje plåt klädd med bakplåtspapper. Blir ca:36-40 st kakor
Låt jäsa på plåt 10 min.
Grädda mitt i ugnen ca: 3-4 min i 275º, kakorna ska bli ljusbruna.


Kommentarer
Postat av: Christina
Härligt Birgitta! Minns din mamma som en " bakande" kvinna! Så roligt och viktigt, enligt mig!, att bevara och föra traditioner vidare... På så sätt kommer man ihåg de som inte längre är med oss och så är de ändå med och lever vidare genom oss och i alla upplevelser, lukter, minnen som det för med sig! Kram
Svar:
Birgitta Waiswa
Postat av: Helena
Sökte på segkakor och fann denna härliga berättelse och ett trevligt recept. Ska prova!
Jag sökte egentligen efter sega skurna kakor - men jag letar vidare.
Ha det gott Hälsningar Helena Hahne
Svar:
Birgitta Waiswa
Trackback